rigostep: the beauty of pure nature

 

Kurk is een prachtig veerkrachtig materiaal en een kurkvloer of kurkwand biedtzowel sfeer, comfort als functionaliteit. Dankzij de vele voordelen kan met RigoStep gelakt kurk werkelijk overal worden toegepast.

 

Met RigoStep kurklak gelakt kurk in woonkamers.

 

Kurk is mooi, comfortabel, veerkrachtig en duurzaam. Wie wil dat niet in zijn woonkamer?

 

met rigostep gelakt kurk, kurkvloer, kurkparket in woonkamer  

 

Met RigoStep kurklak gelakt kurk in slaap-, baby- en kinderkamers.

Kurk is warm onder de voeten, trekt geen stof aan, is veilig en zeer hygienisch. Dus ook in ideaal voor slaap-, baby- en kinderkamers!

 

met rigostep gelakt kurk, kurkvloer, kurkparket in slaapkamer

 

Met RigoStep kurklak gelakt kurk in keukens en badkamers.

 

Mits goed afgelakt met RigoStep, kan kurk ook uitstekend worden toegepast in natte ruimtes zoals in de keuken, in de badkamer en zelfs op de wanden van de douche.

 

met rigostep gelakt kurk, kurkvloer, kurkparket in badkamer

 

Met RigoStep kurklak gelakt kurk in scholen, kantoren, hotels, winkels en openbare ruimten.

 

Kurk dempt loopgeluiden en zorgt voor comfort en rust. De

 

met rigostep gelakt kurk, kurkvloer, kurkparket in hotel

 

met RigoStep gelakt kurk, kurkvloer, kurkparket in schoolgebouw

 

met RigoStep gelakt kurk, kurkvloer, kurkparket in casino

 

met RigoStep gelakt kurk, kurkvloer, kurkparket in de toiletruimte van een hotel

 

Met RigoStep kurklak gelakt wandkurk.

Kurk is niet alleen een prachtig materiaal voor vloeren, steeds vaker wordt ook gekozen voor kurk als basismateriaal voor wanden.  

RigoStep ontwikkelde voor kurkwanden RigoStep Wall, een speciale kurklak met hoger afgestelde viscositeit. RigoStep Wall maakt het mogelijk om kurkwanden ook toe te passen in bij voorbeeld keukens en badkamers.

met rigostep gelakt kurk, kurkwand, wandkurk in badkamer

 

Meer informatie:

 

RigoStep - Skylt Pagina
RigoStep - Parketlak Pagina
RigoStep - Kurklak Pagina

 

Rigo PU kurklak en Rigo PU parketlak waren in 1978

de eerste watergedragen PU lakken op de internationale markt.

 

kurk kleuren

de keuze van professionals two steps ahead 
the beauty of pure nature perfecte eigenschappen

  

rigostep: the beauty of pure nature

 

Om sfeer en kleur van kurkvloeren aan te kunnen passen aan individuele wensen ontwikkelde Rigo Special Coatings enkele speciale kurkgrondlakken, zoals Corksealer CS2 en Corksealer SLP. Deze grondlakken maken het niet alleen mogelijk om nagenoeg elke gewenste uitstraling te creëren, maar beschermen ook tegen doorbloeding van inhoudsstoffen en verbleking door licht.  

 

Coloro en Corando zijn enkele van de vele op basis van Corksealer CS2 en Corksealer  SLP vervaardigde designcollecties die onze kleurstyliste Malgosia Stolarczyk de afgelopen jaren in samenspraak met kurkspecialisten en binnenhuisarchitecten heeft samengesteld.  

 

Met RigoStep kan aan bijna elke kleur- en designwens worden voldaan. Felle, stoere kleuren voor de kinderkamer of juist tijdloze, subtiele kleurnuances voor de living al dan niet met bijzondere, sprankelende effecten zoals Pearl, Silver Haze, Chameleon of Indian Summer.  

 

Let op: een RigoStep kleurlaag doet véél meer dan alleen kleuren. RigoStep Corksealer CS2 en Corksealer SLP beschermen het kurk tevens tegen voortijdige verbleking en ongewenste verkleuringen. RigoStep kurklak blank is bovendien ook kleurecht en niet vergelend en daardoor specifiek geschikt als aflak voor gekleurd kurk of als toplak voor naturel kurk.

 

 

 

 

RigoStep PU lak is glashelder transparant, oogt natuurlijk en benadrukt de schoonheid van het hout. Daarbij kun je kiezen tussen lakken in verschillende glansgraden.

 

kurk kleuren

de keuze van professionals two steps ahead 
the beauty of pure nature perfecte eigenschappen

  

rigostep: the beauty of pure nature

 

Net als bij parket is er ook bij kurk een toenemende belangstelling voor de bijzondere sfeer van Natural Look, d.w.z. als van onbehandeld materiaal.   Een behandeling met natuurlijke olie of was, hoe plezierig ook voor de milieubewuste consument, die de positieve punten daarvan op waarde weet te schatten, voldoet op kurk niet aan de eisen die door de doorsnee consument worden gesteld.   Kant en klaar in de fabriek aangebrachte afwerklagen (UV-lak of vinyl) doen in de praktijk ook niet altijd wat wordt beloofd. Er wordt geschermd met slijtgaranties, maar de voorwaarden daarvan vallen niet altijd mee en over andere belangrijke eigenschappen, zoals kleurvastheid, krasvastheid, elasticiteit, herstelbaarheid, etc. wordt in de regel niet gerept. De vochtgevoeligheid op de naden is vaak ook een probleem, terwijl perfecte waterbestendigheid juist één van de grote pluspunten van een ter plaatse met RigoStep gelakte kurkvloer is.   Zonder de ontwikkeling van kurklakken was kurk nooit het product geworden wat het nu is, sterker: had het product kurkvloer in zijn huidige vorm nooit kunnen ontstaan. RigoStep kurklakken bieden optimale bescherming en onderhoudsgemak. Het gebruik van minder geschikte afwerkingen leidt bijna altijd tot teleurstellingen.   Om een mooie, natuurlijke uitstraling te verkrijgen - met optimale slijt- en krasvastheid, maximaal kleurbehoud en lage onderhoudsbelasting - ontwikkelde RigoStep het unieke BEAUTY OF PURE CORK concept. Het BEAUTY OF PURE CORK concept is gebaseerd op de ultra-innovatieve RigoStep CORKSEALER SLP, een transparante kurkgrondlak met optimale bescherming tegen doorbloeden en, door de ingebouwde blokkers van zowel UV- als zichtbaar licht, tegen een vroegtijdige verbleking. CORKSEALER SLP kan ook worden aangekleurd met behulp van ons kleurenmengsysteem, waardoor het natureleffect op verschillende kurksoorten kan worden versterkt en desgewenst ook duurzame bleekeffecten en extra transparante kleuren kunnen worden gemaakt.   LET OP: Sommige kurkleveranciers bieden kurktegels aan waarbij voor bleekeffecten of naturelkleuren gebruik wordt gemaakt van verdunde lak, verf of latex. Dat geeft helaas geen duurzaam resultaat.   Door met CORKSEALER SLP voorbehandeld kurk af te werken met C-800 MATT, DUO MATT of SKYLT wordt de uitstraling van geolied, gewaxt of onbehandeld kurk bijzonder goed benaderd, gecombineerd met een onderhouds-arme en duurzame bescherming.

 

kurk

 

kurk

 

RigoStep PU lak is glashelder transparant, oogt natuurlijk en benadrukt de schoonheid van het hout. Daarbij kun je kiezen tussen lakken in verschillende glansgraden.

 

       

wat is kurk?

de keuze van professionals two steps ahead 
the beauty of pure nature perfecte eigenschappen

  

kurk

 

Kurk is een natuurlijke, herwinbare grondstof, afkomstig van met name de schors van de kurkeik.  

Deze eik, de Quercus Suber, groeit voornamelijk rond de Middellandse Zee. Portugal is de belangrijkste producent.    

 

Land Oppervlakte (ha) Productie (ton)
Portugal 725.000 185.000
Spanje 510.000   88.000
Italië 225.000   20.000
Marokko 198.000   18.000
Algerije 460.000   15.000
Tunesië   60.000     9.000
Frankrijk   22.000     5.000

 

kurk wordt oogst

Het oogsten van kurk is ambachtelijk werk.

 

Van de kurkbossen in Portugal is 81% in privébezit, 15% is van de staat en 4% is coöperatief. Alle kurkbossen staan onder toezicht van het Ministerie van Landbouw. De grootste kurkwouden staan in de Alentejo. Kurk is goed voor 5% van het Bruto Nationaal Product van Portugal.    

 

De mediterrane kurkbossen herbergen een enorme biodiversiteit en leveren honderdduizenden mensen een milieuvriendelijk belegde boterham. In 2005 zijn duizenden hectare kurkwoud FSC gecertificeerd.  

 

Bij de kurkwinning wordt de eik niet geveld maar gepeld. Met andere woorden: hij wordt slechts van zijn kurkbast verlost. Een geschilde kurkeik heeft na negen jaar een nieuwe 'kurkhuid' en is dan weer rijp voor een nieuwe oogst.      

 

de kurk wordt verwijderd

 

Kurk wordt geoogst in de hete zomermaanden, juni en juli, wanneer het kurkschors door vochtonttrekking loslaat van het Cambium, de dunne laag tussen het schors en de boom.  

 

Uit de schorslaag worden eerst o.a. kurken voor wijn- en champagneflessen gestanst. Het kostbare "afval" (70%) wordt gegranuleerd (tot korrels gemalen). Voor het vervaardigen van vloer- en wandkurk worden deze korrels vervolgens met harsen vermengd en onder hoge druk tot blokken geperst. De decoratieve fineren worden i.h.a. vervaardigd van niet geperst kurk.        

 

kurk voor stansen flessenkurken

 

Elke kubieke centimeter kurk bevat tot 40 miljoen met lucht gevulde cellen, waardoor kurk zowel warmte isoleert als geluiden dempt.   De celwanden worden voornamelijk gevormd door suberine (kurkstof), een wassig polymeer bestaande uit een complexe verbinding van vetzuren en organische alcoholen die  kurk ondoorlaatbaar maakt. Hierdoor kan kurk niet rotten en zal het stof en vuil niet snel aantrekken.  

 

de celstructuur van kurk

De celstructuur van kurk.

 

Kurk bestaat voor 45% uit suberine. Andere bestanddelen zijn lignine (27%), suikers (12%), wassen (5%), water, mineralen, glycerines, etc. (5%). Het soortgelijk gewicht van kurk is 150 tot 200 kg/m3.Door het persen tot vloerkurk verandert het soortelijk gewicht tot 350 tot 650 kg/m3  

 

  de kurk van deze kurkeik was geoogst in 2000
Deze Portugese kurkeik was voor het laatst gepeld in 2000.

Kurk uit China

Ook in China groeien bomen waarvan kurk wordt gewonnen. Het gaat daarbij niet om de Quercus suber, maar om de Quercus variabilis.

 


De in China inheemse kurkboom.

Kurk eigenschappen

Kurk voelt altijd aangenaam aan en de geluiddempende eigenschappen zorgen in elke ruimte voor rust.  

Kurk stoot dankzij de antistatische werking stof en huismijt af, waardoor kurk een uitkomst is voor mensen met een allergie of aandoeningen aan de luchtwegen.

 

De unieke veerkracht en isolatie maken kurk veilig voor kinderen en comfortabel voor ouderen.  

 

Mits goed gelakt is kurk ook opmerkelijk onderhoudsvriendelijk. Ter plaatse met RigoStep gelakt kurk mag desgewenst met ruim water worden gereinigd.

 

RigoStep PU lak is glashelder transparant, oogt natuurlijk en benadrukt de schoonheid van het hout. Daarbij kun je kiezen tussen lakken in verschillende glansgraden.rong>

 

eigenschappen

de keuze van professionals two steps ahead
the beauty of pure nature perfecte eigenschappen 

 

rigostep kurklak kenmerken

  

RigoStep watergedragen PU kurklak is zodanig geformuleerd dat een optimale mix aan eigenschappen wordt verkregen.

 

algemene kenmerken

 

rode stip  Watergedragen polyurethaan

rode stip  Onbrandbaar, veilig

rode stip  Geen stank, reukarm

rode stip  Geen giftige of brandgevaarlijke oplosmiddelen

 

verwerkingskenmerken

 

rode stip  Gemakkelijke, lichte verwerking

rode stip  Perfecte vloei

rode stip  Snel droog

rode stip  Uitstekende hechting

rode stip  Zeer goede schuurbaarheid

 

gebruikskenmerken

 

rode stip  Fraai, natuurlijk aspect (geen "plastic" laag)

rode stip  Benadrukt de schoonheid van de ondergrond

rode stip  Niet vergelend

rode stip  Uiterst slijtvast en bestendig

rode stip  Opmerkelijk onderhoudsvriendelijk

rode stip  Zeer hygiënisch

rode stip  Blijvend elastisch, wordt niet harder

rode stip  Geen uitwaseming van gevaarlijke stoffen

rode stip  Enigszins ademend

rode stip  Gemakkelijk overlakbaar, ook na vele jaren gebruik

 

RigoStep PU kurk lak is glashelder transparant en benadrukt de schoonheid van kurk. 
Daarbij heeft RigoStep kurklak in verschillende glansgraden.

 

Michelangelo - "De schepping van Adam" (fragment) - Sixtijnse Kapel - Rome

keuzemenu

de keuze van professionals two steps ahead 
the beauty of pure nature perfecte eigenschappen

 

ga naar...

 

 

 

 

trefwoorden:  rigostep parketlak rigostep kurklak zelfvernettend zelfvernettende harder verharder eencomponent 1 component 1-component 1K tweecomponenten 2-componenten 2 componenten 2K PU PU-lak polyurethaan polyurethaanlak acrylaat acrylaatlak polyurethaan/acrylaat oplosmiddelvrije oplosmiddelarme parket lak kurk kurkparket kurklak kurkvloer kurkvloerlak kurkvloeren kurkvloerenlak vloer rigostep vloerlak vloeren vloerenlak matte lak ultramat mat matlak satijn satijnlak glanzende glans glanslak onzichtbare parketlak onzichtbaar blanke water waterlak watergedragen basis waterbasislak waterverdunbare niet vergelende onderhoudsarme parket lak lakken parketlakken kurklakken afwerking

 

trefzinnen: